Blue Flower

5 kwietnia w ramach realizacji programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury” obchodziliśmy „Dzień Marchewki”. Już od rana było widać, że nie jest to zwyczajny dzień. Tego dnia przedszkolaki i panie przyszły do przedszkola ubrane na pomarańczowo. Chcąc wdrażać już od najmłodszych lat nasze pociechy do jedzenia zdrowych i bogatych w  witaminy warzyw i owoców przedszkole postanowiło zorganizować właśnie taki dzień, który będzie uczył prozdrowotnych nawyków. Tego dnia po śniadaniu grupę V odwiedziła szefowa kuchni pani Irenka, która wspólnie z dziećmi przygotowała surówkę. Dzieci podczas zajęć kulinarnych poznały właściwości odżywcze warzyw i owoców oraz uczyły się jak higienicznie wykonać potrawę oraz bezpiecznie posługiwać się obieraczką i nożem . Pani Irenka przypomniała przedszkolakom o zasadach bezpiecznego  posługiwania się sprzętem kuchennym. Zwróciła także szczególną uwagę na higienę podczas przygotowania i spożywania posiłków. Po umyciu rączek każdy chciał mieć swój udział w przygotowaniu surówki. Umyte i ostrugane jabłka i marchewki (pomogły panie) pani kucharka starła przy pomocy robota kuchennego. Dzieci bacznie obserwowały proces powstawania surówki. Następnie pani Irenka wspólnie z dziećmi połączyła składniki  i doprawiła  do smaku. Najwięcej radości dzieciom sprawiła degustacja przepysznej surówki. Surówka wszystkim bardzo smakowała - dzieci prosiły o dokładkę. Po takiej dawce witamin na pewno wszystkie przedszkolaki będą zdrowe, piękne i uśmiechnięte. To był pyszny dzień w naszej grupie. Serdecznie dziękujemy Pani Irence za ciekawą i pyszną wizytę!!!!