Blue Flower

   Znalezione obrazy dla zapytania dzień czekolady   
 „Czekolada, czekolada mleczna, gorzka, biała
                    każda jest wspaniała”

 12 kwietnia to bardzo słodki dzień w grupie IV I V. W tym dniu u dzieci  z grupy IV i V dominował ubiór w kolorach czekolady-brąz i biel. Zabawy, zajęcia, pogadanki, konkursy miały na celu popularyzację i upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych, a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy opowiadaniem o „ Czekoladowej złości Krzysia” – autor Renata Stachowicz. Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe. Czekolada zawiera witaminy: A, E, wiele witamin z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, i potas. Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z osiągającego10m wysokości drzewa kakaowca. Uprawia się je na wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii, Ekwadorze, Indonezji i Malezji. Po zebraniu nasion kakaowca suszy się je, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy i kawę. Cały ten proces powstania czekolady przedszkolakom łatwiej było zrozumieć i prześledzić na podstawie kolejnych obrazków. Ciekawostką jest fakt, iż dopiero w 1528 r Ferdynand Cortez przywiózł na dwór hiszpański ziarna kakaowca, które nie zrobiły pozytywnego wrażenia a wręcz przeciwnie, smak ziarenek uważano wówczas za gorzki. Mimo to z czasem zaczęto ten smakołyk nazywać „brązowym złotem”, którym każdy mógł się rozkoszować. Na co dzień w sklepach mamy ogromny wybór czekolad i wyrobów czekoladowych. Chcąc dokonać dobrego wyboru powinniśmy znać ich zawartość. Największe właściwości zdrowotne maja te, które zawierają najwięcej miazgi kakaowej. Główne rodzaje czekolad to: czekolada gorzka  zawiera od 70 do 95% miazgi kakaowej, masło kakaowe, niewiele cukru i dodatków smakowych; czekolada deserowa zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz, cukier i dodatki, także nadzienie; czekolada mleczna zawiera do 50% miazgi kakaowej, pozostałe 50% to cukier i tłuszcz; czekolada biała zdaniem dietetyków nie powinna być nazywana czekoladą, gdyż nie zawiera miazgi kakaowej, jedynie tłuszcz kakaowy tłuszcze roślinne, aromaty i inne składniki; wyroby czekoladopodobne zawierają mniej niż 7% miazgi kakaowej.

Poznając różne rodzaje czekolad okazuje się ,że ta najwłaściwsza to czekolada gorzka i chociaż najmniej słodka i smaczna to najzdrowsza. Przedszkolaki degustując różne rodzaje czekolad podczas konkursów dowiedziały się, że można ją zrobić nie tylko w fabryce ale u siebie w domu używając takich składników jak: masło, mleko, mleko w proszku, troszkę cukru, kakao i dodać jeszcze jeden zdrowy składnik którym są orzechy. W super dobrych humorach, bo czekolada poprawia nastrój zakończyliśmy czekoladowy dzień poczęstunkiem owoców w czekoladzie i oczywiście z …czekoladą. Szkoda, że tak mocno czekoladowy dzień może zdarzyć się tylko raz w roku. Niestety, musimy pamiętać, że czekoladę należy jeść z umiarem.

Dzień Czekolady był pyszny, słodki i niezapomniany!